Utskriftsvennlig versjon

3 tips for å beskytte endeveden

Publisert: 21.05.2019 Saken oppdatert: 16.05.2019

Enden på kledningen og andre bygningsdeler av tre kalles endeved. Og for å unngå oppsprekking og råte, bør denne beskyttes ekstra. Her er 3 smarte måter det kan gjøres på.
3 tips for å beskytte endeveden

– Endeved er steder man ofte glemmer å male eller beise. Når vannet renner nedover husveggen, trekker det opp i treverket via endeveden. Den fungerer som sugerør. Når det skjer, vil det bli råte og sprekkdannelser, forklarer Lars Petter Rustan hos Jordan.

Og alle bord som er kappet er utsatt. Det være seg kledningsbord, terrassebord eller dør- og vindusomramminger. Du bør sørge for at alle ender er godt beskyttet med grunning eller impregneringsolje før du dekker med maling.

– Alle hus har endeved som det er viktig å beskytte. Og tenk for eksempel på fabrikkbeiset kledning. Der er det mange snittflater, og det er veldig sjelden at det er behandlet fra leverandøren. I tillegg har snekkeren kappet og skjøtet litt. Derfor er det veldig viktig å gå over med grunning og maling etterpå, sier Rustan.

Ekspertene har 3 tips til måter å beskytte endeveden.

Vinklet langpensel

Er det enkelt å komme til under kledningsbordene, er det bare å gå i gang med en pensel.

– Bruk en vinklet langpensel. Det gir litt ekstra rekkevidde og du kommer enkelt til på vanskelige steder, sier Rustan.

Påfør godt med grunning eller impregneringsolje. Ikke spar på godsakene, treverket skal mettes, så 3-4 strøk er fint. Påfør vått i vått. Så er det bare å dekke godt med maling, vanlig er to strøk.

Sprøyte og svamp

Mange har panel som står så tett ned på vannbrettet at det blir vanskelig å komme til med pensel på endeveden. Da har Roger Fridheim, malermester og teknisk support-konsulent hos Flügger, et lurt tips.

– Der det er vanskelig å komme til med pensel, kan du bruke en sprøyte du fyller med olje. Jeg bruker en tyntflytende og penetrerende olje som hindrer sopp og råte å gro på overflatene. Sprøyt inn oljen der du ikke kommer til ellers. Til hjelp kan du også dytte en svamp innunder kanten mellom endeved og kledningsbord, og fylle svampen med olje fra sprøyten, tipser han.

Klut og bredsparkel

Lars Petter Rustan har også en annen lur metode for å komme til trange plasser.

 Legg en mikrofiberklut rundt en bredsparkel og stikk den innunder kanten. Så kan du fukte kluten med en pensel med olje. Så vil det trekke inn i treverket, råder han.

Artikkelen er hentet fra ifi.no  
  


Image for 3 tips for å beskytte endevedenImage for 3 tips for å beskytte endevedenImage for 3 tips for å beskytte endevedenImage for 3 tips for å beskytte endevedenImage for 3 tips for å beskytte endeveden

Ta kontakt for uforpliktende tilbudEmne Dette feltet er påkrevet
Din e-post
Telefon
Tekst Dette feltet er påkrevet


Validering
Skriv tegnene du ser i bildet nedenforNB! Validering har vi for å hindre roboter på internett i å misbruke skjema.