Utskriftsvennlig versjon

Farge på veggene løfter kunsten

Publisert: 17.01.2019

Vil du fremheve kunsten hjemme, kan det være lurt å satse på farger på veggen.
Farge på veggene løfter kunsten

Konservatorer, interiørarkitekter og maling- og tapeteksperter er samstemte: Ønsker du å fremheve malerier, fotografier og annen kunst, er det ingen selvfølge at hvitt er bakgrunnsfargen du bør velge. Kanskje snarere tvert imot.

– Bare tenk på når du ser på film; da skrur du gjerne av lyset for å få det mørkt rundt deg. Det er fordi da blir det fullt fokus på skjermen, og bildene og fargene kommer bedre fram, sier Jenny Bull-Gustavsen hos Butinox.

Hvitt tar oppmerksomhet

Mange frykter at farger på veggen vil ta oppmerksomhet bort fra kunsten, og tror at hvitt er en nøytral, enkel ramme. Til dem har Bull-Gustavsen følgende å si:
– Så fort du får malt, vil du skjønne at det faktisk er det hvite som tar oppmerksomheten vekk. Hvitt er veldig sterkt og lyst, og kan faktisk ta fokuset bort fra det flotte maleriet på veggen, forklarer hun.

Mørk ramme

Hennes råd til deg som vil løfte kunsten noen hakk, er å forsøke med litt mørkere farger på veggene.

– Jeg syns ofte det å gå litt dypere enn selve bildet kan bidra til å løfte det fram. Hent gjerne en av fargene som er i bildet, den du vil fremheve, og gå for en dypere nyanse av den, tipser hun.

– Mal gjerne hele veggen i den fargen du velger. Men er bildet lite, og du ønsker å ha mer fokus på det, kan du faktisk også forstørre rammen litt med farge, som blir som et passepartout malt rett på veggen, tipser Bull-Gustavsen.

Gå for matt

Det er ikke bare fargen du må tenke på. Også glansgraden har mye å si for at kunsten skal komme frem på best mulig måte.

– Matte farger gir en rikere fargedybde og gir heller ingen forstyrrelser til bildet. Med matt maling slipper du refleksjonene som blanke farger kan gi. Da kommer også kunsten mer i fokus, forklarer Bull-Gustavsen.

Får bildene til å poppe

Kristin H. Bjørnvik hos Borge er enig i at du ikke bør være redd for å gå for noe annet enn hvitt som bakgrunn. Hun mener tapet og farger kan fremheve bilder og malerier.

– Mønster og farger gjør at kunsten popper frem. Bare se på de store galleriene, blant annet Nasjonalgalleriet, sier hun.

Farger på museer

Det er få som er flinkere til å fremheve kunst enn museer og gallerier. Og nå er det flere og flere som åpner opp for fargede vegger.

– Det er snart ikke et klassisk museum som ikke har malt om i farger, sier interiørarkitekt Tomas Gjetmundsen. Han nevner blant andre KODE i Bergen og Sørlandets kunstmuseum. I Louvre i Paris er det snart ingen av de klassiske maleriene som vises mot hvit vegg.

Hvitt er et nytt fenomen

Cecilie Skeide, konservator ved Lillehammer Kunstmuseum, forteller at i museer og gallerier har farger egentlig vært det normale.

– Ideen om at hvite vegger er den beste bakgrunn for kunst, er et moderne fenomen. De hvite veggene kom med minimalismen og kunsten på 60-tallet. Utover 90-tallet spredde det seg videre til private hjem, forteller hun.

– Stilskiftet viser seg først i kunsten, sier Skeide, og tror at det vi ser i galleriene vil spre seg videre.

Tekst: 


Image for Farge på veggene løfter kunstenImage for Farge på veggene løfter kunstenImage for Farge på veggene løfter kunstenImage for Farge på veggene løfter kunstenImage for Farge på veggene løfter kunstenImage for Farge på veggene løfter kunstenImage for Farge på veggene løfter kunsten

Ta kontakt for uforpliktende tilbudEmne Dette feltet er påkrevet
Din e-post
Telefon
Tekst Dette feltet er påkrevet


Validering
Skriv tegnene du ser i bildet nedenforNB! Validering har vi for å hindre roboter på internett i å misbruke skjema.