Utskriftsvennlig versjon

Fuktige netter skader nypåført maling

Publisert: 26.09.2018

For de aller fleste er malesesongen utendørs nå over for i år. Men det finnes unntak: Bart og nytt treverk bør ikke stå ubehandlet over vinteren.
Fuktige netter skader nypåført maling

Med lave utetemperaturer og tidlig dugging om kvelden, er sesongen for å male utendørs på hell. Ved bruk av vanntynnede produkter finnes noen absolutte grenser for temperatur og fukt som må overholdes: Vanntynnede produkter skal ikke brukes når temperaturen i løpet av døgnet risikerer å gå under 5 grader C, og underlaget skal ha maksimal relativ fuktighet på 16 prosent.

– Nå skal det være skikkelig pent vær før du maler utendørs, sier Lars Petter Rustan hos Jordan.

Unngå gråved

Trass i anbefalinger om å ikke male om høsten og vinteren, er det faktisk enkelte malejobber du ikke bør utsette: Helt ubehandlet treverk skal ikke stå bart til våren kommer!

– Da er det bedre å få på et sjikt oljebeis som beskytter treverket frem til våren. Da kan du male over med det du egentlig ønsker å bruke. Oljebeisen vil spare deg for mye arbeid, da du slipper å skrape vekk gråved i overflaten. Etter vask kan den fint overmales med andre produkter når været tillater det, sier Thor Ingar Røneid hos Butinox.

– Du kan også gå over fasaden og flekkgrunne steder som har fått skader. Men husk at skal du male, må det være rent under, sier Rustan.

Matte skjolder

Det er nattefukten som forårsaker de største problemene om høsten. Duggen kommer tidligere og tidligere om ettermiddagen, og gir seg ikke før et godt stykke ut på formiddagen. Duggen på en nymalt flate som ikke har rukket å tørket, fører til matte skjolder.

– Du kan også risikere at duggen re-løser malingen slik at den drypper ned på plattingen. Løsemiddelstynnede oljemalinger og beiser vil aldri re-løses, men kan fortsatt få duggmatting, sier Røneid.

Bilder av: Chera Westman/ifi.no, IFI.no og Butinox


Ta kontakt for uforpliktende tilbudEmne Dette feltet er påkrevet
Din e-post
Telefon
Tekst Dette feltet er påkrevet


Validering
Skriv tegnene du ser i bildet nedenforNB! Validering har vi for å hindre roboter på internett i å misbruke skjema.