Juleklare lysestaker med spraylakk

Publisert: 03.12.2018

Med litt rød spraylakk blir de gamle lysestakene klare for juletider.

Vi slår et slag for gjenbruk - og det bør du og! Gammelt skrot kan bli til nye skatter med litt spraylakk. Det er enkelt, lekkert og den perfekte julepynten. Bra for både interiøret, miljøet og lommeboka. 

Slik forvandler du gamle, kjedelige lysestaker til julens høydepunkt med spraylakk:

1. Let i kjelleren

Det første du må gjøre er å lete i kjelleren eller boden etter gammelt skrot som du vil fornye. Alternativt kan du stikke innom en brukthandel for å se om de har noen skjulte skatter.

2. Gjør forarbeidet

Det første du gjør, er å vaske. Det gjelder for alt malearbeid. Bruk et rengjøringsmiddel beregnet for bruk før maling eller enkle oppussingswipes. Pass på at alt stearin og lim fjernes. Mattslip gjerne gjenstandenen med et slipepapir eller en slipekloss, så hefter spraylakken bedre.

3. Ta med alt ut

For å unngå at hele boligen ender opp rød, er det lurt å ta med det du skal spraye ut. Sett det helst inn i en stor pappeske og oppå malerfilt eller plast, så du slipper at biler, terrasse og natur rundt deg sprayes ned. Bruk engangshansker og klær du ikke er redd for.

4. Spray

Når alt er klart og lysestakene er tørre og frie for rusk og støv, er det på tide å sette i gang med sprayingen. Rist boksen godt før start, og hold den 20-30 centimeter fra lysestaken. Start øverst og spray deg nedover fra side til side. Påfør tynne strøk, slik at malingen ikke renner.

5. Sett fra deg boksen

Når du er ferdig, skal lysestakene få tørke godt.

Før du setter fra deg sprayboksen, er det viktig at du snur den på hodet og sprayer til det ikke kommer mer farge ut. Da tømmer du dysen og forsikrer at malingen ikke blokkerer åpningen. Slik kan spraymalingen overleve lenger.


Bilder av: 
Mari Andersen Rosenberg/ifi.no og Chera Westman/ifi.no


Image for Juleklare lysestaker med spraylakkImage for Juleklare lysestaker med spraylakkImage for Juleklare lysestaker med spraylakkImage for Juleklare lysestaker med spraylakk