Utskriftsvennlig versjon

Slik finner du farger som føles bra sammen

Publisert: 24.01.2019

Har du lyst til å innrede med flere farger, men synes det er vanskelig å finne gode kombinasjoner? Da har Jenny Bull-Gustavsen fra Butinox trikset som hjelper deg i gang.

Lag en fargekake basert på en hovedfarge du liker, og suppler med nyanser av komplementærfargen som tilleggsfarger. Da er du godt i gang, sier Jenny Bull-Gustavsen hos Butinox.

En fargekake er en sirkel med alle fargene i rommet. De største feltene representerer de fargene det skal være mest av, slik som til gulv og vegger. De mindre stykkene viser fargene til møbler, listverk, dører og pynte.

Jenny har innført teknikken med fargekaker i sitt fargekart, og erfart at det er god hjelp for mange.

– Bruk komplementærfarger, det er farger som i prinsippet spiller hverandre gode. Det gir et mer levende og interessant interiør enn når alle fargene ligger tett på hverandre i fargesirkelen, sier hun.

Hennes råd er å mikse flere farger og nyanser av disse, for det holder ikke bare med en farge om vi skal lykkes i å skape et levende uttrykk. Men flere farge betyr ikke «fargesterkt», «grelt» eller «skrikende». 

– Du skaper fint rolige, harmonisk og elegante rom med flere farger. Det avgjørende er hvilke nyanser du går for, samt at man kan bruke ton i ton av fargene som velges i fargepaletten sier Jenny Bull-Gundersen.

 

Slik gjør du det

  1. Start med en farge du liker som hovedfarge, og velg et par nyanser av denne fargen, lysere eller mørkere.
  2. Finn ut hvor den ligger på fargesirkelen.
  3. På motsatt side av fargesirkelen finner du fargene til de mindre kakestykkene. Her ligger komplementærfargen.
  4. Dersom du ikke liker den som ligger rett over, velger du en farge som ligger ved siden av.
  5. Velg flere nyanser, noe lyst, noe mørkt og en liten dose kulørsterkt for å stramme opp og som prikken over i-en.
  6. Hvor mange «kakestykker»/farger er opp til deg.
     

Et blått eksempel

Jenny viser fargekaken hun laget til et blått soverom. Hun startet med to blåtoner, en dyp og en mer dus blå.  Komplementærfargen er oransje, men hun gikk for en litt mer rødlig kontrast. Så her vek hun litt fra prinsippet om fargen på motsatt side, og tok heller en ved siden av. Det er lov!

– Interiørdetaljer i sotet rosa og dempede beigetoner står fantastisk frem mot den blå bakgrunnen, sier hun, og anbefaler å velge toner som faller naturlig i hverandre.

 – Gå gjerne fra lyst til mørkt i samme fargefamilie. Her spiller du på både på ton-i-ton og komplimentærfarger. Slipp deg løs og lek med fargene. Med litt trening lager du dine egne supergode fargekaker, forsikrer den erfarne fargesetteren.

Se flere fargekaker på Enkelfornyelse.no

figur 1: FARGEHJULET: Med Ittens fargesirkel har du god oversikt over hvilke farger som ligger på motsatt side av hverandre, og god hjelp til å finne farger som klinger godt sammen.

figur 2: NCS: Fra hver farge på fargesirkelen kan det lages utallige nyanser. Fargetrianglene til NCS-fargesystem gir fin oversikt over mulighetene.

figur 3: FARGEKAKE: Her er hovedfargene to blå nyanser. De kombineres med beige, rosa og rødtoner som er ulike nyanser av rødorange som ligger på motsatt side av blått på fargesirkelen.


Image for Slik finner du farger som føles bra sammenImage for Slik finner du farger som føles bra sammenImage for Slik finner du farger som føles bra sammenImage for Slik finner du farger som føles bra sammen

Ta kontakt for uforpliktende tilbudEmne Dette feltet er påkrevet
Din e-post
Telefon
Tekst Dette feltet er påkrevet


Validering
Skriv tegnene du ser i bildet nedenforNB! Validering har vi for å hindre roboter på internett i å misbruke skjema.