Utskriftsvennlig versjon

Tapet er enklere å sette opp enn du tror

Publisert: 19.09.2018

– Det å sette opp tapet er ikke noe hokus pokus. Kan du male, får du til å tapetsere også, sier Roar Aune.

Roar Aune hos Storeys har jobbet med tapet i mange år, og hjulpet mange over den første kneika. Når han demonstrerer oppsetting av tapet, blir folk overrasket over hvor enkelt det er, og får lyst til å prøve selv. Han mener helt klart at å sette opp tapet kan alle klare.

– Det er trist, men det har blitt en myte at det er vanskelig å sette opp tapet. Flere bør prøve, for det er så mange muligheter til å gi et rom atmosfære og personlig stil med tapet, sier han.

Mange er fristet

Lene Høiseth hos Happy Homes er enig.

– Tapet tilfører rommet en annen atmosfære og karakter enn malte vegger, sier hun.

Høiseth møter kunder i butikk og på kundekvelder, og opplever at det er stor interesse. Mange synes tapet er fint og lekkert.

– Men folk er usikre og har mange spørsmål: Får jeg det til? Er det ikke mye kliss med lim? Hvordan får jeg skjøten fin? Hva med mønstertilpassing? Noen mener det er mye enklere å male, og det uten å ha prøvd å tapetsere, forklarer hun.

Enklere tapeter

Mytene om at tapet er vanskelig å sette opp, er basert på gamle sannheter og historier fra den gangen tapet var av papir og lim skulle på tapetet før det ble hengt opp på veggen.


– Det har heldigvis skjedd mye på den tekniske utviklingen av tapet. Det magiske ordet er «fiberbakside». Alle tapetene vi fører har fiberbakside, og det betyr i praksis at du ruller tapetlim rett på veggen, og så henger opp tapetet, sier Birgit Torkildsby fra Borge.

Roar Aune rister litt på hodet over at mange feiger ut på grunn av gamle historier.

– Det er så enkelt; rull lim på veggen, heng tapetet opp kant i kant, og fest det. Enklere blir det ikke, sier han.

Tips til førstegangsoppusseren

– Ja, så klart anbefaler vi førstegangsoppussere å sette opp tapet, sier de.

– Jobb gjerne to og to sammen første gang du prøver, tipser Aune.

– Du vil få en aha-opplevelse og god selvtillit, i tillegg til et personlig og flott rom, sier Høiseth.

Og hvis det kommer lim på tapetet eller du kommer skjevt ut, så er det null problem. Ta deg god tid, limet tørker ikke så fort. Og ingen panikk om det blir feil. Tapet i dag tåler å tas av og på igjen, så dra tapetet av og forsøk på nytt. Limsøl i skjøtene er det bare å tørke av med en fuktig svamp.

– Spør om råd hos forhandleren, les oppsettingsanvisningen som følger med tapetet og se gjerne filmer om hvordan du tapetserer. Og ønsker du hjelp, hyrer du inn en håndverker – det er også lov, sier Birgit Torkildsby.

– Og når tapetet er oppe, er veggen ferdig. Her har du nytt rom fiks ferdig på et par timer, tipser tapetentusiastene.

Tekst: Bjørg Owren/ifi.no
Bilder av: Jorunn Tharaldsen/ifi.no/Rom 123, Borge, Storeys


Image for Tapet er enklere å sette opp enn du trorImage for Tapet er enklere å sette opp enn du trorImage for Tapet er enklere å sette opp enn du trorImage for Tapet er enklere å sette opp enn du trorImage for Tapet er enklere å sette opp enn du trorImage for Tapet er enklere å sette opp enn du trorImage for Tapet er enklere å sette opp enn du tror

Ta kontakt for uforpliktende tilbudEmne Dette feltet er påkrevet
Din e-post
Telefon
Tekst Dette feltet er påkrevet


Validering
Skriv tegnene du ser i bildet nedenforNB! Validering har vi for å hindre roboter på internett i å misbruke skjema.